Keramiek en SchilderkunstMijn naam is Anja Ulijn en ik houd me sinds 1981 bezig met keramiek, schilderen en wat jaren later ook met airbrush in mijn eigen atelier in Den Dungen waar ik alles bij de hand heb om al mijn ideeën in mijn werken tot uiting te kunnen brengen.

Keramiek met een hart

Ondanks de vele cursussen die ik volgde, ben ik nog steeds niet uitgeleerd. 35 Jaar geleden ben ik onder leiding van Henk Wolvers begonnen aan mijn eerste werkstuk. Henk heeft mij de elementaire beginselen van het vak geleerd. Jaren later, mijn woonplaats was intussen Den Dungen geworden, heb ik me aangesloten bij een keramiekgroep uit ’s-Hertogenbosch. Hier breidde mijn werkwijze van werken met platen klei uit met het opbouwen van werkstukken uit rolletjes. Deze methode bood mij vele mogelijkheden. Het ontdekken van nieuwe vormen en materialen zijn nog steeds een uitdaging.

Dit alles heeft ertoe geleid dat mijn keramiek zich uiteindelijk kenmerkt door natuurlijke kleurcombinaties, structuur en verwerking van klei aangevuld met andere materialen. Ik werk ontdekkend en vanuit mijn gevoel met als gevolg vaak verrassende resultaten. De organische kleuren van sulfaten geven na elke stook weer een verrassend effect. Uitbundig en aards, soms juist ingetogen.

De diverse stooktechnieken die ik gebruik zijn Raku, rookstoken en uiteraard het stoken van aardewerk op lage en hoge temperatuur. Bij de laatste techniek krijgen de werkstukken in eerste instantie een basis op een “lage” temperatuur van 1050ᵒC. Het creatieve proces is hierna nog lang niet voltooid want vervolgens wordt de glazuurlaag aangebracht en volgt een tweede stook op 1050ᵒC of 1250ᵒC. De glazuurlaag wordt nu één met het werkstuk, sterk en ondoordringbaar.

Mijn werkstukken zijn opvallend gevarieerd. De beelden en schalen hebben de meest uiteenlopende, vaak buitenissige vormen. De werken kenmerken zich door een grote speelsheid. Dit uit zich bijvoorbeeld in de vaak grillige oppervlaktes met veel detail. Ik maak graag gebruik van verschillende bijzondere en afwijkende materialen zoals kraaltjes, stukjes hout, metaal of andere materialen om mijn werken op te sieren of meer accent mee te geven.

Airbrush

Later heb ik me via cursussen ook het airbrushen eigen gemaakt.

Airbrush is een verftechniek waarbij een compressor perslucht produceert die in een spuitpistool langs vloeibare verf wordt geleid. Op deze manier draagt de lucht de verfdruppels virtueel mee. De verf wordt in de luchtstroom geatomiseerd en via een spuitmond op het verfoppervlak aangebracht. Het schildersgereedschap raakt nooit het te schilderen oppervlak aan. Het schilderen gebeurt uitsluitend met de fijne spuitnevel.  (schilderen met lucht dus).

     

Door de toevoer van lucht te vermeerderen of te verminderen veranderd ook de verfnevel van zeer fijn naar grof. Daarnaast biedt aanbrengen van meerdere lagen in verschillende kleuren een nog grotere variëteit op het doek.

Mijn werk is binnenkort te zien op de Nationale Kunstdagen in Gorinchem
Evenementenhal Gorinchem
Franklinweg 2
4207 HZ  Gorinchem
www.kunstdagen.nl


Algemeen

Elk werkstuk wordt slechts eenmaal gemaakt en is dus altijd uniek. Omdat ik steeds werk vanuit mijn gevoel en mijn gevoel van vrijheid voor mij een groot goed is werk ik niet in opdracht.

Anja

Fotografie: Margot Voets